Zprávy z oddílu šachu

Doby, kdy předchůdce šachového oddílu Dukly, Ústřední dům armády, získával desítky titulů v přeborech republiky v jednotlivcích a družstev a jeho členové tvořili základ reprezentačního družstva jako velmistři Miroslav Filip, Vlastimil Hort, Vlastimil Jansa a další, jsou pryč, ale za dnešek se šachový oddíl stydět nemusí.

Oddíl má v současné době 52 členů, z toho dva mezinárodní mistry, jednoho mistra FIDE, 13 kandidátů mistra a 13 hráčů I. výkonnostní třídy. Vedle toho má 2 rozhodčí a 2 trenéry. Členové oddílu se zúčastňuji celé řady významných turnajů s výraznými úspěchy. A družstvo patří mezi stálice ve II. lize, dalších šest družstev hrají v pražských přeborech. V roce 2018 se stalo družstvo ve složení Miroslav Muroň, Radim Pospěch, Jiří Světlý, Petr Sýkora, přeborníkem Prahy čtyřčlenných družstev v rapidu. V témže roce dosáhla vynikajícího úspěchu mezi nejlepšími šachistkami ČR 6. místem Silvie Orságová na mistrovství ČR v bleskovém šachu. Radim Pospěch v turnaji všech generací u příležitosti 110. výročí narození velmistra Salo Flohra vybojoval 2. místo. V roce 2019 v poháru starostky Písku ve velmi silném turnaji skončil Jiří Bauma na 7.místě, když potrápil i známé velmistry. Jiří Světlý v poháru Mistra Jana v Táboře skončil na bronzovém stupínku, stejné místo mu patřilo v turnaji OAZA Praha Open 2019. Vynikající výkon předvedlo družstvo ve složení Miroslav Muroň, Radim Pospěch, Tomáš Sedláček, na 45. ročníku Zbraslavských trojic, který vyhrálo. Pětice našich hráčů se zúčastnilo turnaje Jeseník Open 2020, z nichž nejlépe skončil ve skupině B pátý Jiří Matyska. V Pardubicích CZECH Open uhrál V Gasco v silné konkurenci 4. místo Jiří Bauma. Jednou z hlavních akcí oddílu byl již 8. ročník Memoriál generála Hradila, kterého se pravidelně zúčastňuje na 60 hráčů z celé ČR i zahraničí.

Velmi dobrých výsledků dosahuje oddíl na poli mládeže. Největší nadějí je Max Hozda – přeborník Prahy 2020 v rapidu v kategorii H 12, v klasickém šachu v kategorii H 14 skončil mezi staršími chlapci na stříbrném místě. V kategorii H 12 na mistrovství ČR mládeže 2020 vybojoval 11. místo. Na přeboru Prahy mládeže do 14. let skončilo družstvo žáků Dukly pod vedením trenéra Václava Staňka na 11. místě. Žáci se úspěšně zapojili i do soutěží dospělých. Například Max Hozda na turnaji International Chess Holiday V21 vybojoval 2. místo, na 75. ročníku Porg Open 3. místo.

Mezi významné akce lze zařadit přednášky velmistra Jansy nebo simultánku mezinárodní mistryně Silvie Orságové s našimi děvčaty u příležitosti 110. výročí narození Věry Menčíkové nebo účast mnohonásobné mistryně republiky Květy Eretové při zahájení Memoriálu gen. Hradila.
O činnosti šachového oddílu je vedena kronika.
Zpracoval R.Soukal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *