Atletický rok na Julisce- konečně bez covidu!

Text: R. Černý
Foto: I. Roháčková

Konečně bez covidu, zato s doháněním světových a evropských akcí.
Zatímco halové Mistrovství světa (Bělehrad) a srpnová „Evropa“ (Mnichov) se udály dle původních plánů, z roku 2021 do letní sezóny přišel navíc světový šampionát až v americkém Eugene (stát Oregon).

    V Bělehradě se Dukla podílela na dvou ze tří pátých míst výpravy – lepší český výsledek se tentokrát nikomu nepodařil. Sítem rozběhů a semifinále se na 5. místo ve finále probojoval Patrik Šorm v čase 46,81 (R 46,49), stejně tak štafeta Šorm, Müller, Plaček, Maslák za 3:07,98.

    11. května oslavil 50 let významný atlet z plejády světového = českého desetiboje přelomu století trojnásobný mistr světa a bronzový z OH v Atlantě a z roku 1999 i světový rekordman Tomáš Dvořák. Po vlastní hvězdné kariéře působil jako trenér víceboje (Helcelet aj.) na Julisce, v letech 2008 – 2019 jako šéftrenér atletického svazu.

     90 m oštěpem jako jediný Čech přehodil dosud jen Jan Železný, od šťastného pátku 13. května se přes tuto hranici dostal i jeho svěřenec Jakub Vadlejch výkonem 90,88 m na mítinku Diamantové ligy v Dauhá.

     Na ostravské Zlaté tretře 31.5. nejlépe z našich uspěla v ženském oštěpu druhá Nikola Ogrodníková výkonem 62,78.

     Na Dukle konečně zase ožívá desetiboj. Roman Šebrle už jako trenér přivedl o víkendu 4.-5.6. v Edenu k domácímu titulu Ondřeje Kopeckého v senzačním osobním maximu 8310 bodů.

     Na tradičně silně obsazeném Memoriálu J. Odložila se naši vůbec neztratili. Na 2. místě v čase sezóny finišoval na 400 m přek. Vít Müller za 49,63, na stejné ženské trati byla rovněž druhá Nikoleta Jíchová v os. rek. 55,73. Mužský oštěp vyhrál Jakub Vadlejch s 85,50 m, ženský Nikola Ogrodníková s 62,65.

     Víkend 18.-19.6. byl vyhrazen pro ostravská Mistrovství ČR dorostu a juniorstva. Zlato si odvezl dálkař Matyáš Vaněk za 7,28 m a štafeta 4x 400 m dorostenců Straub, Svoboda, Mozga, Walter – 3:27,68, stříbra vybojovali 2x Maximilian Matolín na 5000 m a 3000 m přek. a juniorka Denisa Peričová v tyči za 3,70, bronzový byl dorostenec Tomáš Walter na 300 m př. – 38,56, Kateřina Brdičková na 2000 m př. a trojskokan Vojtěch Sellner za 14,49.

     Na hodonínském, po devastujícím tornádu ještě vylepšeném stadionu se 24.-25. června odehrálo Mistrovství ČR mužů a žen. Z 9 dukláckých titulů byly nejméně čekané překážkový na 100 m Terezy Vokálové za 13,06 a Dana Bárty v tyči 553, když překonal druhého ze skupiny Filipa Bartoňka a tentokrát „až“ třetího mnohonásobného mistra a medailistu z řady evropských i světových soutěží Jana Kudličku. Dle očekávání vítězní, byli dále překážkáři na 400 m překážek Vít Müller a Nikoleta Jíchová, Damián Vích na 3000 m př., štafeta 4x 100 m (Tláskal, Kubeš, Macík, Koška), kladivář Patrik Hájek, oštěpaři Barbora Špotáková a Vítězslav Veselý, který si v rodném městě tentokrát poradil i s Jakubem Vadlejchem. Za zmínku dále stojí skvělá dvoustovka Ondřeje Macíka, který prohrál boj o zlato na 200 m „o fous“ ve stejném výborném čase jako vítěz – 20,66. Z pohledu štafet to byla slibná čtvrtka. Za překvapivě vítězným Krskem se Šorm dostal na hezkých 45,86 a v pravý čas do formy se vracející Maslák na 46,05.

     Na Mistrovství světa do Eugene (Oregon USA) odjelo z Julisky 7 atletů. Českým atletům včetně dukláků se dlouho nedařilo, takže v podstatě celá  výprava čekala na výsledky oštěpařů a štafety. Při té bídě aspoň nejužší finále jako první vydřela na 8. místě za 60,18 m Nikola Ogrodníková. A štafeta překvapivě postoupila do nakonec devítičlenného finále, kde ve složení Krsek, Maslák, Desenský a Šorm výrazně zlepšila národní rekord na 3:01,63 a před Polskem (!) doběhla na 8. místě. No a předposlední den konečně první a jediná medaile – Jakub Vadlejch 4 cm za stříbrným Indem ale s přehledem před ostatními bronzový za 88,09 m. No není to poprvé, co celou reprezentaci medailově zachraňuje jen oštěp. Dříve 3x Špotáková, na OH v Tokiu pak Vadlejch s Veselým…

     Kategorie do 23 let má tak trochu zjemnit velký skok od atletiky mládeže k vrcholům v dospělosti. Letos naši potenciální olympionici závodili na velmi kvalitním trojutkání s domácími Maďary a Poláky 5. srpna v Györu. Námi připravovaných atletek a atletů tam velmi úspěšně závodilo 13: Dvoustovku vyhrál Ondřej Macík za 20,75, 400 m přek. Nikoleta Jíchová, tyč Filip Bartoněk, 1500 m Jakub Davidík. I ostatní dukláci skončili vesměs na medailových pozicích. Do budoucna tedy máme opravdu na čem stavět!

     Na srpnový evropský šampionát do Mnichova bylo nominováno 13 atletů z Dukly + 2 zatím „jen“ na Julisce trénující. Výsledky byly v duchu současné špičkové atletiky vůbec. Vše zachraňující oštěp, jinak až na výjimky spíš šeď a „účast“. Nejvýše – na stříbro dosáhl Jakub Vadlejch hodem dlouhým 87,28 m. Nakonec čtvrtý bez medaile, ale úctyhodným výkonem 84,36 m skončil Vítězslav Veselý. Poslední – na velkých soutěžích jedenáctou životní medailí, tentokrát bronzovou, korunovala svoji jedinečnou kariéru Barbora Špotáková. Vysoko lze hodnotit také na velké dospělé premiéře na 8. místě oštěpařku Nikol Tabačkovou a celkově jedenáctou na 400 m přek. Nikoletu Jíchovou. Postup do semifinále a svůj standard předvedli čtvrtkař Pavel Maslák, Patrik Šorm a Vít Müller na 400 m přek.

Šorm s Maslákem ovšem byli oporami čtvrtkařské štafety, která finišovala na 6. místě tentokrát hodně rychlého finále v čase 3:01,82, jen těsně za národním rekordem téže štafety v Eugene.

    Soutěže družstev

     I když atletika je individuální sport, v Česku jsou soutěže družstev nedílnou součástí závodní činnosti sportovců. Lze z nich vyčíst celkovou sílu každého oddílu i jeho perspektivu. Že jsme z českých oddílů i v tomto srovnání nejvýše je patrné z našeho letošního již 61. vítězství v Mistrovství ČR mužů, skvělé jsou i ženy, teprve 3. rok v Extralize, tentokrát na 5. místě.

     Ale co těší snad ještě více, jsou potenciální následníci současných dospělých reprezentantů. Letos, poprvé v historii máme v celostátním finále soutěží mládeže hned 4 družstva a to juniory, dorostence, dorostenky a starší žákyně! Ti se museli do finále prokousat velmi silným pražským Městským přeborem družstev a také s medailemi i Mistrovstvím českých krajů. Je to výsledek skvělé práce všech našich trenérů mládeže. Vedoucími družstev letos byli Martin Chyba (junioři a juniorky), Pavel Javůrek (dorost) a Erika Musilová (žactvo).

No a na Julisce se to v odpoledních hodinách přímo hemží mladším žactvem a skupinkami přípravek, které ani nestačí zájmu veřejnosti.

     Velká loučení

     Jednou to muselo přijít, většinou se k tomu již schylovalo déle, ale letos to bylo tak trochu zemětřesení.

     Na podzim loňského roku už přestal běhat dvakrát stříbrný z HMS a mistr Evropy z pražského halového ME 2015 nejlepší český mílař samostatné ČR Jakub Holuša a plynule trenérsky převzal část tréninkové skupiny svého bývalého kouče Josefa Vedry.

     17. května ohlásila dvojnásobná mistryně světa a bronzová olympijská medailistka v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová ukončení atletické kariéry. Je v očekávání radostné životní události.

      Vlastní kariéru rovněž ukončil stříbrný oštěpař z MS v Londýně 2017 Petr Frydrych, dál pokračující jako trenér mladých oštěpařů.

     V létě oznámil své poslední skákání Jan Kudlička. Tyčkař bronzový na HME 2014 v Sopotech a ME na dráze 2014 v Curychu, stříbrný v Amsterdamu 2016. Honza ještě jako skokan absolvoval úžasnou poctu svému opavskému trenérovi loni zesnulému Jiřímu Lesákovi a na úplný závěr pomohl týmu Dukly k titulu  v Chebu 4. září.

     Web české atletiky 9. září 2022: „Pouhých třináct hodin poté, co Barbora Špotáková absolvovala svůj poslední pokus v rámci finále Diamantové ligy v Curychu, proběhla v Praze tisková konference, kde sdělila své rozhodnutí o ukončení své bohaté a úspěšné kariéry“.

Nemohl být krásnější konec atletické kariéry. Medaile na ME, nostalgické finále Diamantové ligy v Curychu, místě kde vyhrála 5x finále Diamantové ligy a jednou „Evropu“ a nakonec příjemné setkání s těmi, kteří její kariéru v různých pozicích provázeli a reportéry v restauraci U Pinkasů, kde slavila všechny své velké výsledky.

Z jedenácti medailí z olympiád, mistrovstvích světa a Evropy, které mají každá svůj neopakovatelný příběh, oceňuje nejvíce svoje první olympijské vítězství v Pekingu, kdy 21. srpna 2008 posledním hodem porazila do té doby vedoucí Rusku (navíc po letech usvědčenou jako obvyklým způsobem švindlující).

Jak Bára řekla po „Evropě“ v Mnichově, kde získala bronz a kde na velkých soutěžích v roce 2002 začínala: Kruh se uzavřel a … každá pohádka jednou končí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *